Wanneer je last hebt van hooikoorts is dat natuurlijk sowieso al vervelend, maar wist je dat hooikoorts, of een pollenallergie, ook het gehoor kunnen aantasten? Er zijn verschillende manieren hoe hooikoorts ons gehoor kan aantasten en in deze tekst gaan we kijken op welke manieren dat gebeurt en wat je er zelf aan kan doen wanneer je merkt dat er gehoorproblemen ontstaan.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie. Je bent allergisch voor de pollen die zich verspreiden. Dat kunnen pollen zijn van gras, bomen en verschillende soorten planten. Symptomen van hooikoorts zijn: verkoudheid, een loopneus en niezen. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, kan hooikoorts er ook nog is voor zorgen dat je last krijgt van je gehoor.

Last van je gehoor door hooikoorts

Doordat de neus verstopt raakt, kan dit er ook voor zorgen dat er slijm in het middenoor terecht komt. Wanneer dit slijm teveel wordt en er een zogeheten slijmophoping plaatsvindt, kan dat er voor zorgen dat de kleine botjes, die zich in het oor bevinden, minder plek hebben om te vibreren. Deze vibraties zorgen voor geluid en wanneer zij dus minder vibreren, zorgt dat voor minder geluid.

Symptomen

Naast dat je hierdoor minder hoort, kunnen er ook andere symptomen optreden. Zo kun je last krijgen van een druk op de oor en zelfs oorpijn. Ook duizeligheid is een kenmerk wanneer er een infectie in het oor optreed. Ondanks dat dit hele vervelende symptomen zijn, is het niet zo dat je hier direct voor naar de huisarts moet. Wanneer de symptomen blijven, zelfs na de hooikoorts, is dat een ander verhaal. Het is dan belangrijk om zeker even langs de huisarts te gaan en de symptomen uit te leggen.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Aangezien de infectie vaak vanzelf weer overgaat, hoef je er niet veel aan te doen. Wanneer je denkt dat het serieuze gehoorproblemen zijn, kun je altijd even online een gehoortest doen of naar de KNO arts. Wanneer de last echt vanuit je allergie komt, is dat meestal niet het geval en gaat het van zelf over.

Toch zijn er een aantal trucjes die kunnen helpen. Zo is het belangrijk om het oor goed schoon te houden. Ook het inademen van stoom kan helpen omdat hierdoor de buis van Eustachius, verbinding tussen het oor en de neus, opent en het slijm daardoor weg kan. Als laatste kun je anti-allergie pillen innemen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek.

Op de hoogte blijven van meer tips rondom je gezondheid? Houd dan Omnino.nl goed in de gaten.