Katten zijn natuurlijk geweldig leuke huisdieren. Maar veel katteneigenaars komen er na een tijdje achter dat ze allergisch voor katten zijn. Vervelend, maar als jij ook deze specifieke huisdierenallergie hebt, ben je zeker niet alleen. Ongeveer 25% van de mensen leidt eraan. Het is dus een courante vorm van allergie. De meest voorkomende symptomen zijn niezen, jeuk, rode ogen of last met de ademhaling.

Veel mensen stellen zich de vraag of ze hun katje dan maar weg moeten geven wanneer ze allergische reacties krijgen. Het antwoord is gelukkig: nee, dat hoeft niet. Je kan ook je allergie voor een groot stuk voorkomen, en dan vooral bij het schoonmaken in huis. Lees hier hoe je jouw allergie tegen je geliefde huisdier in kan dijken.

Waar komt de allergie vandaan?


Kattenallergie heeft een drietal bronnen. Het kan van het speeksel van je kat komen, van huidschilfers of van de urine van je kat.

Het is dus al snel duidelijk dat verdwaalde kattenharen in huis een belangrijke verspreider zijn. Kattenharen bevatten restanten van speeksel (je kat likt zichzelf om zich te wassen) en huidschilfers blijven er ook makkelijk in hangen. Bij langharige katten is het mogelijk dat er bij de staart ook sporen van urine in de haren achterblijven.

Hoe kan je kattenallergie voorkomen?

Je moet dus zo goed mogelijk afrekenen met de overtollige haren van je kat. En zo kom je bij je huiselijke schoonmaak uit om tot de oplossing te komen. Simpel gezegd: hoe efficiënter je de huisdierenharen kan verwijderen, hoe beter.

De meeste haren blijven achter in textiel zoals tapijten, lakens, matrassen, kussens, banken en kleding. Wat kleding betreft, kan je met een kleefroller wat haren verwijderen. Voor het reinigen van tapijten, lakens en andere kan je overwegen om een anti-allergiestofzuiger te gebruiken.  Zo’n stofzuiger heeft een speciale waterfilter waarmee je heel doeltreffend kattenharen kan verwijderen.

Stofzuigers met stofzakken of stoffilters zijn minder geschikt voor dieptereiningen van tapijten of matrassen. Vaak gaan die toestellen ook nog fijne stofdeeltjes achteraan de motor uitblazen. Met een stofzuiger op basis van water gebeurt dat niet omdat werkelijk alles wordt opgevangen in het waterbassin. Het enige wat de stofzuiger uitblaast, zijn waterdruppels, waardoor je ook een luchtzuiverend effect krijgt in huis.

Meer tips tegen je allergie

Andere tip:  laat je kat niet overal in huis komen. Hou ze bijvoorbeeld uit de slaapkamer weg zodat ze niet dagelijks op je lakens ligt te slapen. Het helpt ook als je kat geregeld buiten mag rondlopen om even uit te waaien.

Daarnaast kan je ook een speciale huisdierenborstel op je stofzuiger zetten om je kat zelf eens onder handen te nemen: leuke massage voor je kat, en jij bent van een hele hoop vervelende haren af!

Nog een optie: hoe minder textiel in huis, hoe makkelijker je de dierenharen weg krijgt. Als je overal vloertegels hebt en minder tapijten zijn haren sowieso ook vlotter te verwijderen.

En een eenvoudige: koop een mand of voorzie een speciaal laken waar je dier op kan slapen. Dat kan je vlot in de wasmachine gooien. Zo centraliseer je een deel van de haaruitval op het favoriete plekje van je kat en heb je er minder last van op andere plaatsen in huis.