Laten we heel duidelijk zijn: een allergie zoals astma is een hele vervelende aandoening. Het is dus niet zo dat mensen die allergisch zijn zich dit maar inbeelden. Uit onderzoek blijkt echter wel dat psychologische factoren een allergie kunnen versterken.

Onderzoek naar allergie en stress

In de studie werden er een aantal experimenten gedaan op vrijwilligers die allemaal last hadden van hooikoorts. Deze vrijwilligers werden twee dagen onderzocht in een Amerikaans onderzoek.

De eerste dag kregen ze een aantal testen die allergie meten. Er werd gebruik gemaakt van een standaard allergie test, waarin de huid van mensen in contact werd gebracht met het allergeen. In dit geval dus de stof die hooikoorts veroorzaakt.

De eerste dag moesten ze daarna een tijdschrift lezen en verder niets. Het onderzoek op de tweede dag was een stuk spannender.

De deelnemers moesten nu niet alleen een tijdschrift lezen, ze moesten daar ook een presentatie over geven van tien minuten. Deze presentatie werd beoordeeld door een jury van drie personen en werd opgenomen met een camera. Daarna werd hen gevraagd om een serie wiskunde vragen op te lossen.

Je kunt je voorstellen dat deze mensen een stuk meer spanning ervoeren. Uit de onderzoeken kwam dat ze soms wel vier keer zo hoog scoorden op stress.

Uitkomsten van het onderzoek

Uit dit onderzoek kwamen een aantal bijzondere uitkomsten. Zo bleek dat de kringen op de huid van gestreste mensen wel twee keer zo groot waren als de kringen op de huid van mensen die niet gestrest waren. Daarnaast hielden deze kringen een dag langer aan dan bij de mensen die niet gestrest waren. In sommige gevallen bleek zelfs dat mensen allergisch werden voor stoffen waar ze voorheen niet allergisch voor waren.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat het de moeite waard is om allergieën niet alleen met medicijnen te behandelen, maar ook met gedragsmatige en psychologische behandelingen. Rust nemen, je niet opwinden en ontspannen zal waarschijnlijk een positief effect hebben op het verloop van je allergische episode.

Behandeling bij allergie

Als je last hebt van allergieën is het natuurlijk van groot belang om de allergie zelf te behandelen.

Bovenstaand experiment toont echter aan dat het ook de moeite waard kan zijn om je allergieën psychologisch te behandelen. Je zou dan kunnen denken aan ontspanningsoefeningen, mindfulness oefeningen en dat soort zaken.

Daarnaast is het de moeite waard om aan je psychologische weerbaarheid te werken. Dit kun je doen in samenwerking met een goede psycholoog.