Elk jaar rond mei/juni is hij weer volop in het nieuws: de eikenprocessierups. Deze rups kruipt in april/mei uit zijn eitje en zorgt de maanden daarna voor veel overlast. Niet alleen mensen, ook dieren kunnen gezondheidsklachten krijgen door deze rups. Jeuk, rode ogen en luchtwegklachten zijn slechts enkele voorbeelden. Wat is dat voor een rups, welke klachten veroorzaakt hij en hoe kunnen we ons beschermen tegen dit diertje? In dit artikel geven we antwoord op verschillende vragen rondom de eikenprocessierups.

Verdedigingsmechanisme

De eikenprocessierups vormt niet direct een gevaar voor mens en dier. De eiken worden echter wel kaalgevreten door deze beestjes. Pas na twee vervellingen ontwikkelen de eikenprocessierupsen brandhaartjes. Deze minuscule haartjes vormen het verdedigingssysteem van de rupsen. Dreigt er gevaar? Dan schieten ze de brandhaartjes in de richting van de dreiging. Doordat de haartjes weerhaakjes hebben, hechten ze zich direct vast en scheiden ze een soort gif af. Dit gif zorgt voor de klachten bij mens en dier.

Klachten door de eikenprocessierups

Wanneer je huid in aanraking komt met de brandhaartjes en het gif, ontstaat er rode uitslag, bultjes en jeukklachten. Deze klachten verdwijnen vanzelf na enkele weken, maar een zalf of crème met Aloë Vera kan wel wat verlichting bieden. Bij inademing komen de brandhaartjes in je luchtwegen terecht. Dat zorgt voor een kriebel in de keel, een loopneus, hoestklachten en kortademigheid. Bij aanhoudende klachten, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Ook bij contact met de ogen, is het verstandig dit te laten beoordelen door de huisarts. De haartjes kunnen zich namelijk aan het hoornvlies hechten en daar behoorlijk wat schade aanrichten. Ook dieren kunnen verschillende klachten krijgen. Ze wrijven dan vaak met hun poot langs hun snuit en gaan overmatig kwijlen. Bij aanhoudende klachten is het verstandig een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Beschermen tegen de eikenprocessierups

De eikenprocessierups vinden we in het hele land. Zo zorgt de eikenprocessierups in Hoogeveen ook voor enorm veel overlast. Gemeenten, bedrijven, scholen en andere instanties kampen met het probleem van eikenbomen met nestpsinsels van deze rups. De besmette bomen worden eerst voorzien van een waarschuwingslint, zodat voorbijgangers gewaarschuwd zijn. Het is verstandig wanneer je gaat wandelen of fietsen om een blokje om te lopen en deze rupsen te vermijden totdat ze door een professioneel bedrijf verwijderd zijn. Dat gebeurt in beschermende kleding met een soort grote stofzuiger. De nesten en rupsen worden opgezogen en elders vernietigd.