Heb je last van een slechte adem, een droge mond en een beslagen tong? Dan is de kans zeer groot dat je last hebt van amandelsteentjes. Je kunt hierdoor zeer vervelende klachten ervaren. Maar wat zijn amandelstenen precies en waardoor worden ze veroorzaakt? En uiteraard de belangrijkste vraag: wat kun je er tegen doen zodat je niet langer meer last hebt van deze klachten?

Wat zijn amandelsteentjes?

Amandelsteentjes, ook wel tonsil stones of keelbrokjes genoemd, zijn vaak de oorzaak van een slechte adem. De amandelsteentjes zijn witte of gele brokjes die worden gevormd in je amandelcrypten. Je keelamandelen spoelen met lymfevloeistof de binnendringende bacteriën en virussen weg. Toch blijft er wel eens wat vastzitten. Binnenkomende voedselresten en epitheel- en bloedcellen hechten zich hierdoor aan elkaar. De bacteriën in je mond genieten hier uiteraard van. Hierdoor worden gassen als waterstofsulfide, methaanthiol en ammoniak veroorzaakt. Dit zijn gassen die uiteraard niet al te best ruiken en hierdoor wordt je slechte adem veroorzaakt.

Wat zijn de gevolgen van de amandelstenen?

Amandeelsteentjes zijn onschuldig, maar wanneer ze groeien, kunnen ze vervelende klachten veroorzaken. Zo kunnen ze problemen met slikken veroorzaken en zelfs een keelontsteking. Maar het grootste probleem dat mensen ervaren is de slechte adem. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen en je sociale leven. Daarnaast hebben mensen met amandelstenen ook last van een droge mond en een beslagen tong.

Wat kan je doen tegen amandelstenen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom altijd voor dat je je mond grondig verzorgt en je mondhygiëne optimaal in orde is. Zeker het reinigen van je tong kan je hierbij niet overslaan. Gebruik hiervoor dagelijks een speciale mondspoeling die je vooral achter in je keel goed moet gorgelen. Gebruik een mondspoeling op basis van een actieve zuurstof formule. Dit product gaat de vorming van amandelsteentjes tegen. De actieve zuurstof formule pakt de bacteriën in je mond aan. Heb je last van een droge mond? Dan heb je te weinig speeksel in je mond. Dit speeksel heb je juist hard nodig wanneer je last hebt van amandelstenen, want speeksel biedt een natuurlijke bescherming tegen de bacteriën. Gelukkig zijn er diverse mondverzorgingsproducten, zoals diverse tandpasta’s of mondspoelingen, beschikbaar die je kunnen helpen bij de aanmaak van speeksel. Heb je helaas al last van de amandelsteentjes in je mond? Dan zul je de steentjes handmatig moeten verwijderen. Zorg ervoor dat je hier het juiste gereedschap voor hebt. Zo kun je gaan voor een vochtig wattenstaafje, maar diverse mondverzorging merken verkopen hier ook speciale instrumenten voor.