U heeft de term wellicht al eens horen vallen: superfoods. Maar weet u ook wat hiermee bedoeld wordt? Misschien dat nog niet. Superfoods verwijzen (in de meeste gevallen) naar natuurlijke, veelal onbewerkte producten die niet alleen erg lekker, maar ook nog eens erg gezond zijn. De meeste superfoods zitten vol met veel verschillende gezonde stoffen die helpen het lichaam gezond te houden. Zo maken ze vitaminetabletten overbodig! Vaak zijn ze vetarm, of hebben ze ‘goede’ vetten en helpen ze met afvallen. Ook helpen ze het lichaam gezond te houden doordat ze het lichaam helpen met het afvoeren van afvalstoffen. Dit heeft veel verschillende voordelen. Niet alleen belast je je lichaam minder met het voedsel wat je inneemt, ook verbruik je minder energie (en voel je je dus fitter) en gaan veel mensen er ook nog eens gezondern en jonger uitzien. Zoveel kan goed eten met je doen! Voorbeelden van dergelijke superfoods zijn:

  • Kokosvet.
  • Goji bessen.
  • Acai bessen.
  • Cacoa (!).
  • Aloë.

Het is pas redelijk recent dat we er achter zijn gekomen dat dit zulke gezonde vetten zijn. Doordat de wetenschap steeds weer nieuwe ontdekkingen doet, komen we er steeds meer achter welke voedginsmiddelen wel en niet goed voor ons zijn. Kokosvet bevat bijvoorbeeld vetzuren die goed zijn als je gewicht wilt verliezen. Ook zorgt het voor verbetering van het cholesterol en de triglycerides, met als gevolg dat de gezondheid van je hart- en bloedvaten er op vooruit gaat. En dat is lang niet altijd het geval met vet!

Bessen: de ultieme superfoods.

De eerder genoemde Gojibes (ook bekend als de Boksdoorn) is een superfood die niet op je boodschappenlijstje mag ontbreken. Volgens sommige onderzoeken helpt deze bes bij het voorkomen van kanker. Afgezien daarvan helpt deze bes bij het versterken van je immuumsysteem, helpt het je zicht te verbeteren, vergroot het de kwaliteit van je bloed, en remt het verschillende verouderingsprocessen. En dat allemaal in één bes! De bes wordt voornamelijk gevonden in Azië en Amerika, maar tegenwoordig is ze ook in Europa volop te verkrijgen. Een andere bekende is de Acaibes. Deze soort is afkomstig uit Zuid-Amerika, en is om veel verschillende redenen erg gezond. Zo bevat de bes zowel Omega 3 als Omega 6 vetzuren, bevat ze erg weinig suiker, en is ze erg rijk aan allerlei verschillende anti-oxidanten. Wetenschappers zijn nog steeds volop ontdekkingen doen over de verschillende werkingen van deze bes.