Heb je nog geen idee wat je vanavond eens moet gaan koken? Als je te maken hebt met een allergie van jezelf of iemand anders maakt dit de vraag nog iets lastiger. Want door allergieën kunnen er nog meer producten afvallen dan alleen hetgeen iemand niet lekker vindt. Bij Myprotein kun je aan verschillende supplementen komen die je toch geven wat je door een allergie niet binnenkrijgt. Maar wat is een allergie nou eigenlijk? Wat voor een soort allergieën kun je allemaal tegenkomen? En wat moet je doen als je vanwege je dieet toch niet alle stoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om naar behoren te functioneren? Wij hebben daarover het één en ander uiteen gezet.

Wat is een Allergie?

Een allergie is een intolerantie voor een bepaald product of een bepaalde stof. Je lichaam kan niet tegen deze stof en zal zich hier dus tegen verzetten. Dit kan zijn door middel van bepaalde uitslag. Je krijgt dan heftige jeuk op verschillende plekken en ook blaasjes, branderige ogen en rode plekken. Het kan zich ook op een andere, misschien nog wel gevaarlijkere manier uiten. Soms verzet je lichaam zich op zo’n heftige manier dat alle klieren gaan opzetten. Daaronder vallen dus ook de klieren in de slokdarm. Dit kan als gevolg hebben dat je stikt. Een allergie is dus niet alleen vervelend en onhandig maar ook nog eens gevaarlijk. Niet iedereen heeft een allergie en ook de mensen met een allergie hebben dezelfde intolerantie. De soort intolerantie kan verschillen maar ook de mate waarop het lichaam op een allergie reageert. Een allergie is dus per persoon verschillend.

Verschillende Soorten Allergieën

Er zijn vele soorten allergieën. Je kunt allergisch zijn voor stof, pollen, huisstofmijt of bepaalde dieren. Hier willen we focussen op de zogenoemde voedselallergieën. Dit zijn namelijk geen dingen die je grotendeels kunt verhelpen door je huis goed schoon te houden, hypoallergeen beddengoed aan te schaffen en zoveel mogelijk binnen te blijven in het pollenseizoen. Je zult er steeds tegenaan lopen iedere keer dat je naar een winkel toegaat. Bij ieder product zal je het etiket moeten lezen om je ervan te verzekeren dat een product geen ingrediënt bevat waar je allergisch voor bent. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor bepaalde noten. Die zijn opzich nog wel redelijk makkelijk te ontwijken. Lactose, daarentegen, is in zoveel producten geïntegreerd dat het erg lastig wordt. Lactose-intolerantie is daarom best een lastig probleem. Hetzelfde geldt voor mensen die allergisch zijn voor gluten en daarom dus een glutenvrij dieet moeten volgen.

Voldoende Voedingsstoffen

Omdat je een allergie hebt moet je vaak best wat producten laten staan. Soms is er wel een glutenvrij of lactosevrij alternatief te vinden, maar voor bijvoorbeeld melk, kaas of boter is dit erg lastig omdat dit pure producten gemaakt uit lactose zijn. Ook yoghurt en andere producten op basis van melk zijn dan afgekeurd. En gluten zitten al helemaal in vele producten. Het is dus belangrijk dat je echt een uitgebalanceerd dieet voor jezelf uitstippelt waarbij je de tekorten opvangt. Eventueel kun je ook denken aan supplementen. Deze kunnen je van vitaminen, mineralen, proteïnen andere stoffen voorzien.