In Nederland zijn veel vliegende insecten die u liever niet in huis wilt hebben. De meest voorkomende zijn natuurlijk wespen, vliegen, bijen, muggen etc. Maar wist je dat er van deze insecten allemaal meerdere soorten van rondvliegen, zo zijn er in Nederland toch al gauw 6 of 7 soorten verschillende wespen en 8 verschillende soorten vliegen. Wat zijn nou de meest voorkomende en wat doe je er aan?

Duitse wesp

De duitse wesp is de meest voorkomende wesp in Nederland, ze zijn te herkennen aan de gele en zwarte strepen, stevige kaken en de wat meer rondere vorm. De steek kan erg pijnlijk zijn maar is in principe ongevaarlijk, tenzij ze toevallig direct in een bloedvat steken. Het kan wel gevaarlijk zijn voor de mensen die gevoelig voor de stof zijn, als dat het geval is ga na een steek direct naar de huisarts of EHBO bij een ziekenhuis.

Kamervlieg

Dit is de vlieg die u meestal binnen in huis zult tegenkomen, ze zitten het liefste in een warme omgeving. Zorg ervoor dat u uw afval goed afschermt, hier komen ze graag op af en hier zullen ze ook meestal hun eitjes in leggen, dat zijn er toch al gauw 600 tot 2000 per keer. Kamervliegen kunnen niet steken of bijten, maar ze kunnen toch flink vervelend zijn. Ook kunnen ze ziektekiemen overbrengen op mensen en dieren via hun poten, monddelen, haren en uitwerpselen.

De steekmug

Muggenbulten zijn ontzettend vervelend dus dit is een dier dat iedereen graag buitenshuis wilt houden. Deze muggen zijn vooral ‘s nachts actief en zijn graag rond stilstaand water. Het zijn de wijfjes die steken, dit kan een vervelende huidirritatie veroorzaken. Ook kunnen deze muggen verschillende ziekteverwekkende organisme overbrengen, gelukkig is in Nederland bijna iedereen hiertegen ingeënt.

De fruitvlieg

De fruitvlieg wordt door veel mensen beschouwt als de meest irritante soort vliegende insecten, dit komt omdat ze bijna altijd in grote aantallen zijn. Ze komen vooral af op gistend of rottend materiaal, hier leggen ze ook hun eitjes is. In principe is de fruitvlieg niet schadelijk voor de mens, ook zullen ze vers groente en fruit niet aantasten.

Maatregelen

Er zijn een aantal maatregelen die je voor al deze insecten kunt toepassen. Houd je huis goed schoon en berg je afval goed en gesloten op. Ook kunnen horren op maat de insecten buitenshuis houden. Houdt ook je goten en regenpijpen goed schoon om rottend materiaal te voorkomen.