Van goede koffie kan een mens heerlijk genieten. Het aroma en de smaak van een kwalitatieve koffie zorgt bij veel mensen voor een gelukzalig gevoel. Bovendien verdrijft het de slaperigheid en vermoeidheid dankzij de cafeïne die in het drankje zitten. Daarom wordt er ook wel van koffie gezegd dat het een van de meest gebruikte stimulerende middelen ter wereld is. Dit is een leuk feit, maar soms is het ook goed om naar de bijwerkingen te kijken van koffie. Dit betekent niet dat we minder moeten gaan genieten van koffie, maar het is wel belangrijk om de bijwerkingen van koffie te herkennen.

Hoofdpijn en slapeloosheid

Koffie en cafeïne worden vaak in één adem genoemd. Niet zo gek, want dit is de werkende stof in koffie en zorgt ervoor dat je je minder slaperig voelt. Kleine hoeveelheden cafeïne zijn dan ook helemaal niet slecht voor je. Grotere hoeveelheden cafeïne kunnen alleen wel zorgen voor slapeloosheid en hoofdpijn. Zelfs trillen kan een bijwerking zijn van te veel cafeïne of te weinig cafeïne na een lange periode van veel cafeïne.

Vitamines

Net als alcohol, vernietigt koffie vitamines. Bovendien maakt koffie het voor het lichaam moeilijker om calcium en ijzer op te nemen. Daarom kan het goed zijn om op te letten op welke momenten je geniet van een bakje espresso. Net voor of na het eten kan het de opname van voedingsstoffen belemmeren.

Cholesterol

Koffie bevat zelf geen cholesterol, maar bevat wel stoffen die de galwerking beïnvloeden. Daardoor wordt er minder galzuur aangemaakt en dit zorgt er weer voor dat cholesterol zich makkelijker kan hechten aan de bloedvaten. Vooral bij het zetten van koffie met behulp van een percolator is dit effect vrij groot. Daarom kan het goed zijn om voor andere methoden van koffiezetten te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ESE pads.

Blijf genieten

Ondanks de bijwerkingen die koffie op uw gezondheid kan hebben, is het belangrijk om gewoon te blijven genieten van uw bakje koffie. Zorg er alleen wel voor dat u bewust bent van de mogelijke bijwerkingen en leer ze herkennen. In dat geval kunt u van iedere soort koffie genieten, van een lekker bakje Italiaanse espresso, tot een romige cappuccino.