Als jij om welke reden dan ook niet zelfstandig kunt wonen, dan zijn begeleid wonen of beschermd wonen manieren om toch je zelfstandigheid te bewaren. In beide opties heb je je eigen woning, maar deze is aangepast op jouw specifieke behoeften. Ook de zorg die je krijgt wordt daarop aangepast. Het doel is om jou de hulp aan te bieden die je nodig hebt terwijl je toch op jezelf kunt wonen en je zelfstandigheid zoveel mogelijk kunt behouden. Hier lees je meer over het verschil tussen begeleid wonen en beschermd wonen.

Wat is begeleid wonen?

Begeleid zelfstandig wonen is ambulante- en extramurale zorg. Dat houdt in dat de zorgverlener naar je toe komt en dat je niet in een instelling woont. Je kunt dus in je eigen huis blijven terwijl er op gezette tijden iemand bij je langs komt om je te helpen. Misschien gaat de zorgverlener met je mee om boodschappen te doen, bijvoorbeeld, of komt deze je helpen bij het betalen van je rekeningen. Het kan ook zijn dat je voor behandelingen naar een zorginstelling toe moet, maar dat doe je dus allemaal vanuit je eigen woning. Zoveel mogelijk zelfstandigheid is het doel, maar niet zonder dat je daar de zorg voor krijgt die je nodig hebt.

Wat is beschermd wonen?

Het is mogelijk dat begeleid wonen niet voldoende voor je is. Heb je altijd ondersteuning nodig of moet er altijd iemand in je buurt zijn om je te kunnen helpen, dan is beschermd wonen een betere optie. Er komt dan niet alleen een zorgverlener langs op tijden die van tevoren worden afgesproken, maar deze zorgverlener is altijd beschikbaar voor je. Voorheen betekende dat dat je samen in één gebouw aanwezig moest zijn, maar tegenwoordig wordt dit meer gescheiden. Het verschil tussen begeleid- en beschermd wonen, zit hem dus voornamelijk in de intensiteit van de zorg die wordt aangeboden.

Een tussenoptie

Er is ook een tussenoptie en dat wordt begeleid wonen plus genoemd. Je krijgt dan net wat meer begeleiding als bij standaard begeleid wonen, maar minder dan wanneer je beschermd zou wonen. Deze optie is ontstaan om de overgang tussen de twee gemakkelijker te maken en de stap om door te stromen kleiner te maken. Dat is dan vooral als je van meer- naar minder zorg gaat. Door deze tussenoptie aan te bieden is de kans op terugval een stuk kleiner en de doorstroom soepeler.

Enkele voorbeelden

Het goede nieuws is dat we in Nederland echt goede faciliteiten hebben voor mensen die iets meer hulp nodig hebben, maar die wel zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo worden er woningen aangeboden specifiek voor mensen met autisme of lichamelijke beperkingen. Andere woningen zijn juist speciaal ingericht voor mensen met verstandelijke beperkingen en er zijn ook woningen voor jongeren en kinderen. Je mag bij het begeleid wonen zelf aangeven welk interieur je wilt hebben, je hebt een eigen voordeur en een eigen douche. Je voelt je thuis, leert om zelfstandig te zijn en houdt controle over je eigen leven.