Veel mensen stellen zich niet zelden tijdens hun leven de vraag hoe het komt dat ze denken wat ze denken en voelen wat ze voelen. Het antwoord op deze vraag hoeven we eigenlijk helemaal niet ver te zoeken. Het is namelijk het zogenaamde reptielenbrein dat daarvoor verantwoordelijk is. De kans is ongelofelijk groot dat je nog niet meteen weet wat dit reptielenbrein nu precies is. Eigenlijk betreft het, het oudste gedeelte van het menselijk brein. Deze staat er om bekend grotendeels verantwoordelijk te zijn voor het onderbewuste systeem waar we als mensen over beschikken. Dit zorgt ervoor dat dit gedeelte van ons brein zomaar even 95 procent van alle beslissingen gaat bepalen die we elke dag opnieuw nemen. Voldoende reden om je even te verdiepen in dit bijzondere gedeelte van ons brein? Absoluut! Lees vooral snel verder en je komt er alles over te weten!

Uit welke drie delen bestaat ons brein?

Van het menselijk brein is bekend dat ze bestaat uit tientallen miljarden neuronen. Voor al deze neuronen geldt dat ze onderling met elkaar in verbinding staan. Voor dit eindeloos complexe systeem geldt dat wetenschappers erin zijn geslaagd om een onderscheid te maken tussen drie verschillende hersendelen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

●       Het reptielenbrein;

●       Het limbisch systeem;

●       De neocortex;

Voor het reptielenbrein geldt dat ze veruit het oudste evenals het meest instinctieve hersendeel is. Het staat er om bekend primaire instincten te reguleren zoals met name onze voortplanting, overleven, stress en angst, etc. Al deze verschillende zaken zorgen ervoor dat het reptielenbrein een ongelofelijk belangrijk deel van het onderbewuste systeem vormt. Voor het limbisch systeem geldt op haar beurt dat ze verantwoordelijk is voor het versterken van gevoelens evenals emoties. Samen met het reptielenbrein maakt ze deel uit van ons onderbewuste systeem.

Tot slot is er nog de neocortex. Deze staat er om bekend in het bijzonder bij de mens ontwikkeld te zijn. Ze is verantwoordelijk voor verschillende belangrijke, intelligente functies. Het gaat hierbij niet alleen om logica, maar ook om ratio en om creativiteit. Dit hersendeel staat eigenlijk gelijk aan het bewuste systeem waar we als mensen over beschikken.

Kan je negatieve patronen uit je reptielenbrein verwijderen?

Heel wat mensen stellen zich de vraag hoe “flexibel” of “kneedbaar” ons reptielenbrein precies is. Dat is een goede vraag. Verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd hebben ondertussen evenwel duidelijk gemaakt dat het mogelijk is om zogenaamde ingesleten patronen in het reptielenbrein te veranderen. Belangrijke zaken die daarvoor zijn vereist zijn met name aandacht, kennis en bewustwording. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een koud kunstje, maar dat is het niet. Net als leren autorijden geldt ook hiervoor dat het een beetje gewenning en ervaring vergt. Op een gegeven moment zal je echter merken dat je jouw oude gewoontes zonder probleem zal weten te vervangen door nieuwe gewoontes. Op dat moment heb je jouw brein “gekneed” zoals jij dat wil.

Heb jij dus met andere woorden ook het gevoel dat het in het oudste gedeelte van jouw brein niet helemaal goed zit? Zou je dan ook graag bepaalde ingesleten patronen in de kern willen aanpakken en veranderen? Dan bestaan er daar in de praktijk zeker en vast enkele interessante mogelijkheden toe. Dit zal zoals aangegeven echter wel altijd de nodige aandacht en inspanning vereisen.