Allergie in allerlei vormen kan voorkomen bij iedereen. Of het nu gaat om allergie voor bepaalde voeding, stof, kleiding, dieren of geneesmiddelen: iedereen kan ergens allergisch voor blijken te zijn.
Veel mensen die hooggevoelig zijn, kunnen echter ook vaker of meer meer dingen dan de “gemiddelde” persoon, ergens een allergische reactie voor ontwikkelen. Dat heeft ermee te maken dat bij allergie vaak sprake is van een “potje dat vol is”. De verhoogde sensitiviteit kan er toe leiden dat je sneller overprikkeld bent, en dus sneller een afweer reactie ergens op hebt. Meer informatie kun je vinden op het blog van Inge de Wilde.
Wat betekent hooggevoeligheid (ook wel HSP of hoogsensitiviteit genoemd) En hoe weet je of je kind er last van heeft? Hoe kan je als ouder een hooggevoelig kind helpen en ondersteunen?

Wat betekent het als je hooggevoelig bent?

Net zoals de ene persoon slimmer is dan de ander, zo kan de ene persoon ook veel gevoeliger zijn dan de ander. Deze bovengemiddeld gevoelige personen worden hooggevoelig, hoogsensitief of HSP (Highly Sensitive Person) genoemd. Iemand die hooggevoelig is heeft moeite met het effectief verwerken van prikkels. Zo kan knipperend licht of te veel achtergrondgeluiden er voor zorgen dan een HSP een teveel aan prikkels krijgt.

Hooggevoeligheid herkennen

Net als de meeste aandoeningen heeft HSP zowel positieve als negatieve aspecten. Door deze aspecten te herkennen is vast te stellen of iemand last heeft van hooggevoeligheid. Voorbeelden van deze aspecten zijn het moeite hebben met het verwerken van indrukken, een gedetailleerdere waarneming hebben dan gemiddeld, emoties intens ervaren, perfectionisme, relatief meer en sneller last van stress of fysieke klachten en meer last van stemmingswisselingen.

Een HSP ondersteunen

Er is veel onderzoek gedaan naar HSP, met name door Elaine Aron, eveneens grondlegger van het begrip HSP. Volgens Elaine heeft ongeveer 20% van de bevolking last van HSP, en kan het zowel mannen als vrouwen treffen. Door middel van haar boek en lezingen probeert Elaine mensen met HSP niet alleen inzicht te geven in hun aandoening, maar ook hun aandoening te accepteren en de mooie kanten eraan te ontdekken. Op deze manier hoopt ze dat meer mensen gaan inzien welke mooie gaven en kwaliteiten er bij HSP komen kijken.